Regiotoppers strijden om Achterhoeks Kampioenschap

 

Wie treden er in de voetsporen van Remi Rondeel en Lisa te Molder? Deze vraag wordt op zaterdag 10 september beantwoord tijdens het Achterhoeks Kampioenschap. Deze titelstrijd maakt onderdeel uit van de Kramp Run in Varsseveld. Het Achterhoeks Kampioenschap is ‘een wedstrijd binnen de wedstrijd’ en wordt gelijktijdig gehouden met de Top Run. Atleten woonachtig in de Achterhoek en de Liemers kunnen een gooi doen naar de prijzen.


Op voorhand is Mariska Dute de topfavoriete bij de dames. De 30-jarige atlete uit Borculo heeft een persoonlijk record  16.25 minuten. Dute is tevens een kanshebber voor de overall overwinning. Saskia Weinans uit Gendringen is de belangrijkste belager van Dute. Weinans drong bij de NK atletiek door tot de finale van de 1500 meter en heeft een PR van 17.24 minuten achter haar naam staan. Eline de Jong (17.47 min) uit Didam en Lisa te Molder (18.23 min) uit Zieuwent zijn outsiders voor de titel. Te Molder won in 2015 de titel maar ze moet flink aan de bak om opnieuw het hoogste podium te beklimmen.

Bij de mannen ligt de strijd volledig open. Mark te Brake uit Aalten is met 15.30 minuten op papier de snelste. Te Brake voelt de hete adem van en groot peloton in zijn nek. Edwin Wissema uit Didam, Lars Duistermaat uit Winterswijk en Bob te Lindert uit Heelweg doken in het verleden ook al onder de 16 minuten. Het trio Awal Aman behoort ook tot de favorieten. De drie broers zijn in 2015 gevlucht uit Ethiopië en zijn opgenomen in het Argo Topteam van Stefan Scanu. Yahala (19 jaar) is met 15.44 minuten de rapste, maar zowel Mudesir (17 jaar) en Siraj (15 jaar) zijn tot de tanden gewapend om hun oudere broer te verslaan. Met al deze regiotoppers ziet het ernaar uit dat het Achterhoeks Kampioenschap bloedstollend spannend wordt.

Het Achterhoeks Kampioenschap is in het leven geroepen om atleten uit de regio de aandacht te geven die zij verdienen. Binnen het geweld van de Top Run vallen hun prestaties niet altijd op, maar met de invoer van het kampioenschap staan de atleten in de picture. De wedstrijd bestaat uit vijf ronden van één kilometer. Zowel voor de atleten als voor het publiek is het een enorm spektakel. De vrouwen starten om 18:30 uur en het startschot voor de mannen klinkt een half uur later.